Facebook~ vriendenlijsten

Is het alsnog een stap te ver voor je om “en public” je hulpvraag te stellen, dan nog is het ook mogelijk om jouw statusupdate “gericht” kenbaar te maken aan specifieke personen. Dit doe je door eigenlijk je vrienden te rubriceren, tja een ander woord kan ik op het moment niet opkomen :-). Op facebook kan je door middel van lijsten specifiek aangeven van wie en welke (soorten) updates je wilt ontvangen.

Dit doe je door voorafgaand je bericht (statusupdate) een vriendenlijst aan te maken met jouw vrienden die tot dat lijstje mogen behoren, iene miene mutte, tien pond ….^_^

Je kan overigens meerdere lijsten aanmaken & beheren, maar dat zal ik stap voor stap uitleggen en toelichten, dus bij deze:

Hoe?  zit je wellicht af te vragen? 

Een van de beste mogelijkheden is het gebruik van friends lists, ofwel vriendenlijsten. Deze stellen je in staat om dingen te delen met specifieke mensen binnen je online vriendenkring ofwel Netwerk, terwijl ze voor andere verborgen blijven. Sommige foto’s wil je bijvoorbeeld wel met je directe vrienden delen, maar niet met collega’s. In dit geval bieden lijsten de oplossing!

Wat zijn vriendenlijsten?

Een vriendenlijst is vergelijkbaar met een database waarin je je vrienden/kennissen kan ordenen. Je kunt voor alle dingen die je deelt op Facebook aangeven voor welke vriendenlijsten ze bestemd zijn. Denk bijvoorbeeld aan berichten, foto’s, status updates, maar ook profielinformatie. Je vindt deze vriendenlijsten: als je naar je Facebook startpagina gaat aan de linkerkant van het scherm, onder de rubriek “Groepen”.

facebook knop vrienden

Facebook heeft al een aantal “standaard” lijsten namelijk:

Goede vrienden: voeg je beste vrienden toe aan deze lijst zodat je meer verslagen over ze ziet in je nieuwsoverzicht en op de hoogte wordt gebracht wanneer ze inhoud plaatsen. Je hebt ook de optie om deze extra meldingen uit te schakelen.

Kennissen: dit is een lijst voor vrienden waarover je niet zo veel wilt horen. Personen op je kennissenlijst worden zelden weergegeven in je nieuwsoverzicht. Je kunt er ook voor kiezen deze personen uit te sluiten wanneer je iets plaatst door de optie Vrienden behalve kennissen in de publiekselectie te selecteren.

Niet toegankelijk: Voor mensen waar je wel verbonden mee wil blijven, maar die weinig van je mogen zien, zoals je baas misschien. Mensen in de lijst Niet toegankelijk zien alleen dingen die je “openbaar” deelt.

Opmerking: je vrienden ontvangen geen bericht wanneer je ze aan een van deze lijsten toevoegt.

Zelf een lijst maken?

Als je niet genoeg hebt aan de standaard lijsten, dan kun je ook zelf een lijst maken. Als je op het kopje vrienden klikt aan de linkerkant vanuit de startpagina, dan “popt” rechts een menu open waar je zelf een nieuwe lijst kan aanmaken.

Personen aan deze lijst(en) toevoegen kan op 2 manieren:

1> Zodra je de lijst heb aangeklikt of heb aangemaakt kan je direct jouw vrienden toevoegen door in de zoekvak de namen van je vrienden te vermelden.

2>De tweede manier om mensen aan een lijst toe te voegen is om naar de Facebook-pagina van een persoon uit je vriendenlijst te gaan en je muis te laten rusten op de Vrienden-knop rechtsboven. In het uitklapmenu dat verschijnt kun je een lijst kiezen waar de persoon aan toegevoegd moet worden.

Het is mogelijk om een persoon aan meerdere lijsten toe te voegen. Zo kun je lijsten laten overlappen. Je kunt bijvoorbeeld één van je collega’s ook in je “goede vrienden” lijst hebben.

Tadaaa! Het is even wat werk maar dan heb je ook wel wat! Nu kan je je statusupdate delen, en de volgende handelingen uit voeren ;

Hoe beperk ik wat mensen in een lijst van mij kunnen zien?

Voor de bescherming van je privacy op Facebook is het natuurlijk het meest waardevol om te kunnen bepalen wat mensen in een bepaalde lijst wel en niet te zien krijgen. Je kunt voor elk bericht of elke foto die je op Facebook plaatst bepalen door welke personen uit specifieke lijsten het gezien mag worden. Dat doe je met de “Privacy instelling voor bericht”. Maar ook voor elke foto of profielwijziging die je plaatst!

Het is ook mogelijk om interesselijsten aan te maken: Heel handig om naast personen ook bedrijven (fanpage), openbare groepen en specifiek op interesses te volgen, bijvoorbeeld op vakkennis op vacatures.

Maar daarover later meer….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s